недеља, 8. фебруар 2015.

DEPRESIJA KOD ŽENA I NJENI DUHOVNI KORENI



Izvor: Ask Kabbalist 

Depresija kod žena i njeni duhovni koreni

Bereshit knjiga postanja kaže da Tvorac kaže ženama: uvećavajte vašu tugu, ali je to povezano sa tim da su žene više u depresiji nego muškarci.

Lajtman:  Da više nego duplo, žene su više u depresiji nego muškarci. Muškarci imaju mnogo više stvari iz kojih mogu izvlačiti zadovoljstvo na ovom svijetu kao što su igranje fudbala, pivo i druženje sa prijateljima, pecanje, izlazak u razne klubove, dok žena dobija zadovoljstvo u životu iz vrlo definisanih i miniminizovanih momenata.

Oren: Da li je možda tu u pitanju neka kletva, šta je to, neki prastari grijeh, zbog koga je njoj određeno da bude u depresiji?

Lajtman: Ne, nije to. Ne da će ona biti depresivna, nego da je njena želja je vrlo uređena, vrlo jasna, tačna. Njena želja je tačna do te mjere da je posvećana tome, da će se baviti svojim korporealnim životom, baviće se sa djecom u svom domu i ona izvlači svrhu iz toga. I ukoliko njena želja naraste još više, onda će ona već željeti vječnu svrhu, što znači želja koju treba ispuniti samo sa priznavanjem Božanskog.

Oren: I kako da se one izliječe od te depresije, od te tuge? 

Lajtman: Pa moderna žena se ne osjeća više toliko zadovoljno sa svojom djecom, sa svojim domom, familijom, mužom, jer se, kao što možemo videti, porodice raspadaju, postoji i mnogo razvoda, djeca se loše ponašaju, ima mnogo droge i njena glavna stvar, njeno glavno polje kojim se ona bavi se polako raspada, opada. I to pokazuju statistike i prosto, ja sam u mnogim odborima i mogu to da vidim. Žena danas jednostavno nema ono što mi kažemo dom. Čitava unutrašnjost žene jeste da bude u tom sistemu koji se zove dom i osim toga pored povećanja ega ona se čak ne može zadovoljiti ni sa svim onim što ima u kući, u domu, ona je privučena i višim stvarima, ona želi da sazna viša znanja u smislu koja je njena svrha, za šta ja živim ovdje i onda ona ne nalazi rješenje. Možda njen muž može da joj pomogne tu, jer je ona više povezana sa njim, ali on to ne zna i on njoj ne daje ono što njoj treba, on nije zainteresovan za mudrost Kabale, na primjer i postepeno oni postaju depresivni. Prema statistikama, to je mnogo više nego duplo, znači žene su u depresiji duplo više nego muškarci. I mi vidimo da na predavanja o Kabali dolazi mnogo više žena nego muškaraca. I šta mudrost Kabale nudi ženama u tom stanju? One osjete da postoji nekakav odgovor ovdje.

Oren : Zaista?

Lajtman: Da, naravno. One osjećaju da postoji metod ovdje, da taj metod može da otvori sve za njih i bez obzira da li se radi o muškarcu ili o ženi, bilo kom. Sve zavisi od toga kako se uči, kako se širi znanje, diseminaciji, ona učenjem saznaje bolju mudrost života i diseminacijom ona prenosi tu ideju, širi tu ideju. I to je manje više uloga žene, da da život ili da rodi, porodi sledeću generaciju. Diseminacijom tog znanja, mudrosti ona daje život, odnosno ona rađa novu generaciju i onda se ona osjeća tako da ustvari ispunjava svoju svrhu života na zemlji. Na taj način ona ostvaruje duhovni svijet.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.