недеља, 8. фебруар 2015.

KOJA JE ULOGA ŽENE I ZAŠTO MUŠKARCI NE VOLE DA SLUŠAJU ŽENE




Izvor: Ask the Kabbalist   

Oren: Želeo sam postaviti pitanje, koja je uloga žene u svetu uopšteno i šta je to posebno u vezi žene, što ne postoji kod muškaraca? I šta se to dešava u svetu zahvaljujući njoj, a da ona toga nije svesna?

Drugo pitanje: Zašto muškarci po mom mišljenju imaju tendenciju da pokazuju, da misle da uvek znaju bolje od žena? Na kraju, ipak priznaju da je žena bila u pravu i oni i dalje ništa ne nauče iz toga, jednostavno nastavljaju po svome da pokazuju da znaju više od žena. Izgleda to vrlo detinjasto od strane muškaraca, kada se tako ponašaju.

Lajtman: Zato je napisano o Abrahamu, "sve što ti Sara kaže slušaj je", jer muškarac je onaj koji je predmet ispravke ovde, a žena priprema čitavu ispravku. Bez žene ne možete nastaviti iz generacije u generaciju. Kako bi smo mi nastavili sa našim održavanjem? Zamislite, bez žene ne bi bilo buduće generacije.

Oren: Očigledno, ali i da nema muškaraca ne bi bilo sledeće generacije.

Lajtman: Da, ali žena koja rađa, ona iznosi rođenje, ona se brine o detetu, ona gaji dete, ona priprema čovečanstvo za ispravku. Da tačno je da ona dobije seme od muškarca, ali ona i iz tog semena ona priprema osobu, koja stoji na početku svog života i nastaviće svoj život i kasnije, od njega zavisi kako će on proći u svom životu. To je sve zahvaljujući ženi. Stoga je moguće reći da je ona glavni sastojak, glavni deo, točak u stvaranju u životu. Sva ta priprema je glavna stvar, to je osnova, suština. I posle toga, problem je u tome što muškarci posebno moraju da se isprave. I na žalost žena uradi svoj deo, ona završi svoju ulogu, ima duhovnost. Njena glavna svrha je da to radi, a muškaraci umesto da preuzimaju svoja tela i ispravljaju ih, oni su neispravljeni. I naš svet je neispravljen zbog muškaraca. Mi ćemo se uprkos tome ispraviti zahvaljujući ženama, ili ćemo bar uznapredovati zahvaljujući ženama.

Oren: Pa zašto se onda, Vi sa jedne strane slažete sa Torom – koja kaže da muškarci imaju to nešto posebno u sebi – ali oni uvek moraju da pokažu da su pametniji od žena, a sa druge strane – žena će uvek biti u pravu i to je uvek jedan začarani krug. Da li je to tako?

Lajtman: Da, tako je. Svedok ne dođemo do ispunjavanja jedno drugoga i do duhovnog razvoja.

Oren: Ali pre tog završetka, zašto muškarci uvek misle da oni znaju bolje od žena?

Lajtman: To dolazi sa nivoa duše. Muška duša dolazi iz volje za davanjem, koja je neispravljena, koja je iskvarena unutar nas. Mi muškarci zbog toga, odnosno na osnovu toga, misle da znaju kako treba uraditi stvari, kako treba izvršavati stvari. A koren duše žene dolazi iz volje za primanjem. I u našim životima ona dolazi na neispravljen način, tako da ona mora da čeka da bude ispunjena. U duhovnom razvoju ona počinje da se razvija, da se ispravlja i oni ako se oboje ispravljaju, počinju da se povezuju. U duhovnom razvoju ne možemo da se prosto razvijamo ukoliko smo jedno nasuprot drugoga, nego moramo da utičemo jedni na druge. Unutar svakog od nas postoji muški i ženski deo. To nam pomaže da otvaramo društvo prema duhovnosti. I odjednom počinjete da otkrivate da bez ženskog dela grupa muškaraca nije sposobna da se razvije. I o tome danas upravo govorimo. Kada idemo ka tome da postignemo generalnu ispravku, a sada smo na početku ispravke, bez ženskog dela ne možemo napredovati. Čak šta više, žene počinju da osećaju potrebu za ispravkom duše. To je osnova, to je suština pravilnog razvoja.

Oren: Zašto je rečeno Abrahamu, da mora da sluša Saru u svemu? Ispada, po tome da je žena tiha i puna životne mudrosti.

Lajtman: Žena je povezana sa prirodom. Muškarac je više u nekom imaginarnom svetu. To su različite pozicije, kada to prenesete, muškarci ispada kao da su malo iznad zemlje, da malo lebde, a žena je bliže zemlji. Ono što ona govori, u stvari jeste u skladu sa zakonima prirode. Ukoliko muškarac vrši svoje aktivnosti želeći da postigne nešto, ako bude slušao ženski savet, on će u tome i uspeti.


Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.